Regulamentul cu privire la cimitire

26. Înmormîntările se pot efectua direct sau prin depunerea prealabilă a decedaţilor la capelă.Depunerea decedaţilor la capelă (biserică) se face pînă la 72 ore din momentul decesului, numai cu autorizaţia organului sanitar competent, eliberată pe baza certificatului de îmbălsămare şi cu plata tarifelor aprobate.Nu pot fi depuşi în capelă (biserică) cei decedaţi din cauza unor boli contagioase şi a altor boli diagnosticate de medici patologi anatomişti.27. Modul de înmormîntare a decedaţilor de boli contagioase convenţionale se determină de centrul de medicină preventivă teritorial.28. Înmormîntările se efectuează în gropi simple, gropi zidite şi cavouri.29. Înmormîntarea în locurile rezervate se efectuează în modul stabilit prin schema generală de sistematizare a fiecărui cimitir.30. La dorinţa rudelor reînmormîntarea osemintelor se admite cu avizul centrului de medicină preventivă teritorial.31. Se recomandă efectuarea exhumării osemintelor din mormînt, în perioada rece a anului, ziua, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor publice locale şi centrului de medicină preventivă teritorial.Deschiderea mormintelor se permite, indiferent de data înmormîntării, în cazul unei urmăriri penale numai pe baza autorizaţiei eliberate de judecătorul de instrucţie şi cu înştiinţarea unui reprezentant al familiei decedatului, la data fixată de aceste organe.[Pct.31 modificat prin HG1110/11.09.03, MO204/26.09.03, art.1177]Deschiderea mormintelor şi reînmormîntările se efectuează în mod obligatoriu în prezenţa rudelor de gradul întâi sau a unui împuternicit prin procură specială de către familia decedatului şi sub supravegherea lucrătorului responsabil al cimitirului, iar operaţiunile se consemnează în registrul de înmormîntări în care semnează ambele părţi.32. Înmormîntarea decedaţilor pentru Patrie se efectuează cu consimţământul rudelor în cimitirele comemorativ-militare, iar în lipsa acestora, în locurile, determinate de către organele administraţiei publice locale a cimitirelor existente din contul bugetelor locale.

IV. Efectuarea lucrărilor în cimitire

33. Construcţia cavourilor şi monumentelor cu înălţimea până la 1,75 m se permite de către administraţia cimitirelor sau altor organe care administrează cimitirele.Construcţia monumentelor care depăşesc înălţimea de 1,75 m poate fi efectuată numai cu autorizaţia organelor de arhitectură ale organelor administraţiei publice locale.Împrejmuirile cimitirelor se efectuează în baza proiectului aprobat.Împrejmuirile mormintelor se efectuează conform prevederilor proiectului de construcţie şi cu acordul în scris al administraţiei cimitirului.34. Pe locurile rezervate în cimitire se permite construcţia cavourilor cu 1-3 niveluri.35. Lucrările se efectuează în limita lotului rezervat, de către atelierele autorizate, atelierele administraţiei cimitirelor sau cu forţele proprii ale rezervatarilor.Finisarea lucrărilor se actează în prezenţa reprezentantului oficial al administraţiei cimitirului după curăţirea definitivă a lotului de deşeurile de construcţii.

V. Închiderea şi lichidarea cimitirelor

36. Cimitirele, care sînt inutilizabile pentru înmormîntare (nu corespund cerinţelor sanitare, în care nu sînt locuri pentru înmormîntări, înmormîntările se efectuează foarte rar şi alte cauze), se închid prin hotărîrea organului administraţiei publice locale cu acordul comunităţii religioase locale şi centrul de medicină preventivă teritorial. Despre închiderea cimitirului se publică în presa locală.37. În cazul în care în cimitir nu sunt locuri pentru noi înmormîntări, dar sînt locuri în morminte familiale, se permite închiderea parţială a cimitirului.38. Folosirea cimitirului închis sau a unui sector al cimitirului activ pentru înmormântare repetată se permite numai peste 15 ani după ultima înmormântare (perioada cimitirului) pe locurile neîngrijite, părăsite.În unele cazuri, în care cimitirul este amplasat în condiţii de sol favorabil, acest termen poate fi redus pînă la 10 ani, cu acordul centrului de medicină preventivă teritorial.39. Cimitirele şi locurile de înmormântare ce nu funcţionează, precum şi locurile de înmormântare a militarilor-participanţi la diverse acţiuni militare sînt monumente ale cultului şi istoriei.Pe teritoriul acestor cimitire se interzice construcţia diverselor clădiri sau edificii ce nu ţin de funcţionarea lor.40. Mormintele şi monumentele declarate Patrimoniu Naţional, obiectele de artă sau de istorie şi cultură pot fi demolate, transferate, modificate cu autorizaţia administraţiei publice locale.41. Întreţinerea cimitirelor închise integral sau parţial se înfăptuieşte conform prezentului Regulament.42. În cazurile excepţionale provocate de fenomene naturale (alunecări, inundări etc.) cimitirul care nu funcţionează poate fi lichidat sau transmutat în alt loc prin hotărârea administraţiei publice locale.Despre hotărîrea adoptată se publică în presa locală cu un an înainte.În această perioadă persoanele interesate pot să mute osemintele şi instalaţiile funerare la alt cimitir din contul mijloacelor financiare prevăzute pentru construcţia cimitirului nou.43. Strămutarea osemintelor se efectuează respectând cerinţele compartimentului III al prezentului Regulament.

VI. Dispoziţii finale

44. Regimul de lucru al cimitirelor se aprobă de către organele administraţiei publice locale. 45. Organele ce se ocupă de exploatarea cimitirelor sînt obligate să întreţină cimitirele, precum şi clădirile, construcţiile funerare, monumentele aflate pe teritoriul lor, în stare tehnico-sanitară cuvenită şi paza acestora.Nerespectarea prevederilor prezentului Regulament atrage după sine responsabilitatea conform legislaţiei în vigoare.
Funerar.md Coroane.md Funeral.md Candele.md Sicriu.md Repatriere.md Pomana.md