Regulamentul cu privire la cimitire

10. În cimitire se creează zone amenajate de protecţie sanitară în conformitate cu cerinţele actelor normative în vigoare.Controlul asupra stării sanitare a cimitirelor se înfăptuieşte de către Centrul igienă şi epidemiologie.11. Exploatarea şi întreţinerea cimitirelor, inclusiv celor memoriale militare se finanţează din contul bugetelor locale (comunităţilor religioase) şi veniturilor de la prestarea serviciilor funerare.12. Cheltuielile necesare pentru înmormântarea şi întreţinerea mormintelor ostaşilor - cetăţeni ai altor ţări, căzuţi pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi a persoanelor străine fără loc de trai, decedate, însă identificate sunt suportate de statele respective, prin intermediul reprezentanţilor diplomatici, în cazul în care între aceste state există acordul respectiv.În alte cazuri, cheltuielile necesare pentru înmormântarea şi întreţinerea mormintelor persoanelor decedate fără loc de trai (ori neidentificate) sunt suportate de autorităţile administraţiei publice locale.[Pct.12 modificat prin HG1412/26.11.03, MO239/05.12.03 art.1465]

II. Rezervarea locurilor pentru înmormîntare

13. Locurile de înmormântare din cimitire pot fi rezervate pe termen nelimitat.14. Tarifele pentru rezervare, precum şi pentru alte servicii funerare se aprobă de către organele administraţiei publice locale.15. Contractul privind rezervarea se încheie de către administraţia cimitirelor la cererea personală a cetăţenilor ce doresc să rezerveze locuri.16. Unei familii i se poate rezerva nu mai mult de trei locuri de înmormântare, cu recomandarea de a construi un cavou. În aceste locuri (cavou) pot fi înmormântaţi titularul rezervării, soţul (soţia), precum şi rudele apropiate. Ele pot fi transmise numai prin moştenire sau donaţie.17. Dobândirea locurilor de înmormântare prin succesiune sunt scutite de plata tarifelor pentru rezervare.18. Rezervarea încetează:
  • la expirarea termenului contractului;
  • în cazul în care locul rezervat e lăsat în părăsire (se consideră părăsite locurile rezervate unde nu există nici un semn funerar (cruce, gard, candelă, plantaţii, alte instalaţii) şi dacă timp de 3 ani de la preavizul în scris, cu confirmare de primire, titularul rezervării nu se prezintă la administraţia cimitirului;
  • la prezentarea de către titularul rezervării a refuzului în scris;
  • în caz de neachitare a plăţii pentru rezervare;
  • în cazul în care rezervatarul locului a decedat şi a fost înmormântat la alt cimitir (la prezentarea documentelor respective de confirmare a decesului şi înmormântării acestuia).

III. Înmormântările şi reînmormântările

19. Pentru fiecare înmormîntare se repartizează un lot de pămînt cu suprafaţa de 3,8 m2. Intervalele între părţile lungi şi scurte ale mormintelor constituie nu mai puţin de0,5 şi 0,5 m respectiv.Lungimea mormîntului nu poate fi mai mică de 2 m, lăţimea - 1 m, adîncimea - 1,5, ţinînd cont de condiţiile climaterice ale solului.Pentru înmormîntarea copiilor decedaţi dimensiunile mormîntului pot fi respectiv micşorate.Locurile pentru reînmormîntarea osemintelor vor avea dimensiuni de 1x1 m.De la fundul gropii de înmormîntare pînă la nivelul apelor subterane e necesar să fie nu mai puţin de 0,5 m.Asupra fiecărei gropi trebuie să fie un mormînt cu înălţimea de 0,5 m de la suprafaţa pămîntului sau o placă de mormînt. Mormîntul trebuie să acopere marginile gropii pentru a exclude pătrunderea apelor superficiale.20. Înmormîntările se efectuează numai pe baza adeverinţei de deces eliberată de secţia actelor stării civile, care a înregistrat decesul în localităţile urbane şi de către primării - în localităţile rurale.21. În cazul în care se dispun cercetări, de către organele împuternicite, cu privire la cazurile decesului, înmormîntarea se efectuează numai pe baza dispoziţiilor date de organele respective.22. Înmormîntarea decedaţilor aduşi din alte localităţi se efectuează pe baza certificatului de la centrul de medicină preventivă teritorial (la locul decesului) şi adeverinţei de deces.23. Pentru transportarea decedatului de la locul decedării la locul înmormîntării în altă localitate e necesar de a obţine un certificat-permis de transportare de la centrul de medicină preventivă teritorial (de la locul decesului) şi prezentarea concluziei de la instituţia de tratare despre motivul decesului.24. Înainte de transportare decedatul trebuie să fie înbălsămat pentru păstrare îndelungată. În acest caz din momentul decedării pînă la înmormîntare va trece nu mai mult de cinci zile.25. În cazul transportării decedatului din motivul unor boli contagioase nu se permite deschiderea sicriului.
Funerar.md Coroane.md Funeral.md Candele.md Sicriu.md Repatriere.md Pomana.md