Mormântul comun al patrioţilor împuşcaţi

Mormântul comun al patrioţilor împuşcaţi este locul în care au fost înhumaţi paraşutiştii sovietici şi activiştii rezistenţei clandestine din Chişinău, împuşcaţi de fascişti în 1941-42.Lângă drum este amplasată piatra memorială, pe care sunt scrise numele eroilor care se odihnesc aici.
Oameni! Aplecaţi capul în faţa mormintelor partioţilor, împuşcaţi de fascişti
Besedin GheorghiiBesedin SergheiBranescu GheorghiiBulanâi NikitaVazonov GheorghiiVasilache IrinaGhenculov PavelGandelman LuiDumitriu Gheorghii Zadorojnâi Iov Zorenco Nadejda Iovu Efim Cojocaru Vasilii Covalciuc Nicolai Cuşnir Semion Krasnov Mihail Mendelson Iacov Mihailicenco Piotr Mihalschi Boris Morozov Timofei Polişciuc Dmitrii Procupeţ Anatolii Polivoda Pavel Romanenco Andrei Savca V. O. Sizov Mihail Trocin Fiodor Tocmaş Stepan Osipov Stepan
La data de 14 iulie 1942 curtea marţială a condamnat la pedeapsa cu moarte pe conducătoriI clandestini din Cahul M. Krasnov, P. Polivoda, T. Morozov, N. Covalciuc, V. Cojocaru, aceştia fiind încarceraţi la închisoarea din Chişinău. În ajun de execuţie deţinuţii, cu ajutorul unui ferăstrău transmis după gratii de către compatrioţi, au reuşit să taie fiare şi balamale de pe uşi. Au evadat, însă cu ghinion - în scurt timp cu toţii au fost prinşi şi împuşcaţi. Aceştia au fost înhumaţi într-un mormânt comun alături de paraşutiştii Armatei Roşii, care au fost în mod greşit debarcate în spatele frontului fascist. În 2014 în cadrul acţiunilor consacrate celei 70 aniversări de la Operaţiunea Iaşi-Chişinău locul a fost amenajat de activiştii mişcării «Garda Tânără». Mormântul comun al patrioţilor împuşcaţi se află la marginea de nord-vest a Chişinăului, în apropierea de intersecţia Şoseaua Balcani - strada Calea Ieşilor.
Funerar.md Coroane.md Funeral.md Candele.md Sicriu.md Repatriere.md Pomana.md